Різниця між ісламом і суфізмом

Іслам по країні

Іслам проти суфізму

Вступ
Іслам - догматична та монотеїстична релігія, заснована пророком Мухаммедом близько 1400 років тому на основі одкровення Аллаха, що міститься у священній книзі Корану. Іслам - це суворо дотриманий спосіб життя згідно з диктатом Корану та Хадиса (наступні пояснення висловлювань Мухаммеда), яких має право дотримуватися кожен віруючий ісламу. Іслам вважає, що існує лише один Бог, і це Аллах, і немає іншого Бога. Відповідно до ісламу, метою життя є жити відповідно до Корану та Хадису і тим самим служити Аллаху.

З іншого боку, суфізм - це духовний вимір союзу Бога-людини. Деякі вчені з питань релігії та духовності вважають, що суфізм є містичним поняттям, яке передувало історії, задовго до появи організованої релігії. Стверджується, що ідея суфізму була висловлена ​​індуїстськими та християнськими відлюдниками, а пізніше вплинула на іслам. Проте можна сказати, що суфізм розквіт у структурі та практиці ісламу. Деякі вважають, що суфізм серед мусульман розвинувся з-за невдоволення матеріалістичного та розкішного способу життя грошових мусульман, особливо халіфату Умейяд. За словами Алі Худжвірі, Алі Таліб був основоположником суфізму в рамках ісламу. Багато вчених ісламу та суфізму вважають, що суфізм - це все, що стосується інтерналізації ісламу, що включає такі практики, як декламація, медитація та інші ритуальні заходи. Деякі вчені також стверджують, що суфізм означає наслідування життя Мухаммеда та прагнення бути таким, яким був Мухаммед.

Відмінності
Сприйняття правильного шляху до Бога
Принципова різниця між ісламом і суфізмом крутиться навколо шляху досягнення союзу з Аллахом. Згідно з ортодоксальним основним ісламом, саме коранські вчення Мухаммеда, закони шаріату та хадиси встановлюють настанови, які мусульмани повинні суворо дотримуватися, щоб досягти вічної близькості з Аллахом, божественним.

Відмінності між ісламом і суфізмом
З іншого боку, суфізм приділяє менше уваги хадисам і шаріату, і фокусується на містичних та ритуалістичних практиках прославлення Аллаха.

Важливість шаріату
Традиційні православні мусульмани вважають, що служіння Аллаху без суворого дотримання ісламського закону про шаріат неможливо. Цей головний мусульманський блок вважає, що шаріат є священним не лише в контексті чи релігійній вірі, але лежить в основі ісламської політики ідентичності. Важливість шаріату в колективній психіці ортодоксальних мусульман настільки сильна, що це стало точкою невдоволення в питаннях управління державами в багатьох демократичних системах. Основні мусульмани вважають, що будь-яка правова система, крім шаріату, є антиісламською.

Послідовники суфізму вважають, що суворе дотримання шаріату не є гарантією досягнення союзу з Богом. Вони вірять, що прогресивні ритуальні практики та медитація принесуть мусульманину в безпосередній близькості від Аллаха. Вони також не вірять, що шаріат повинен бути єдиною правовою системою для мусульман, і медсестри не мають нетерпимості до демократичної системи.

Коли досягти Бога
Основні мусульмани вважають, що суворо дотримуючись Корана та хадисів, мусульманин може досягти божественної близькості в раю після смерті. Хадис оголошує безцінні подарунки для суворих прихильників Корану та Хадіс у раю після смерті. Віруючі суфізму вважають, що за допомогою медитації та ритуальної практики мусульманину не потрібно чекати смерті, а може сприйняти божественну близькість з Богом у цьому самому житті..

Різниця розмірів
Відмінності між ісламом і суфізмом
Основний ортодоксальний іслам більше стосується дотримання ісламського права, і як такий він має екзотеричний вимір. З іншого боку, суфізм наголошує на духовності і тому має езотеричний вимір.

Матеріалістична розкіш
Основний іслам не забороняє матеріалістичного задоволення та розкоші, хоча в Корані є вказівки надавати гранти та пожертви біднішим членам громади. Ті, хто вірить в суфізм, добровільно приймають бідність і безшлюбність, і утримуються від будь-якого мирського задоволення.

Духовність
Основний іслам більшою мірою поєднується з жорстким диктатом і не має духовної цінності. З іншого боку, концепція суфізму базується на пошуку глибшого духовного значення ісламу. Суфізм заповнює духовну порожнечу, створену ісламською правовою центричною релігійною системою. За словами відомого філософа-суфія Баби Гаріба Шаха, ісламський закон не сприяє досягненню єднання з Богом, але саме суфізм веде до Бога.

Перегляд хадж
Основний іслам вважає, що паломництво до Мекки, відоме як хадж, очистить розум мусульманина і зробить його хаджі. Але суфізм не вірить, що паломництво до Мекки складе Хадж.

Відмінності між ісламом і суфізмом

Dhikr
На думку суфіса Дхікра, або стан екстазу ритуалістичними звичаями - це шлях до Бога. Православні мусульмани вірять, що тільки Мухаммед міг зазнати такого явища, і пережив Бога за все життя, і жодна інша людина ніколи не може відчути цього за життя.

Місце музики та танцю
В основному ісламі музика будь-якого роду, окрім співу віршів Корану, заборонена. З іншого боку, суфізм не лише використовує музику, щоб прославляти Бога, але і вводив танець у царство поклоніння Аллаху. Православні мусульмани вважають, що танець і музика - це дозвілля і відволікають виконавця від справді служіння Богові.

Підсумок
i) Основний іслам вважає, що прихильність Корану - єдиний спосіб служіння Богу, тоді як суфії вірять у містичний спосіб пошуку Бога.
іі) Шаріат розглядають з великою повагою до основного ісламу, суфії, з іншого боку, надають менше значення шаріату..
iii) В основному ісламі вважається, що союз з Богом можливий у загробному світі, суфії вважають, що божественна близькість може бути охоплена і в цьому житті.
iv) Православному ісламу бракує духовності, суфізм зосереджений на духовності.

Відмінності між ісламом і суфізмом

v) Основний іслам розглядає паломництво до Мекки як хадж, суфізм не підпадає під цю думку.
vi) Суфії вважають, що дикрір або стан екстазу веде до Бога, тоді як основний іслам вважає, що це явище переживало тільки Мухаммед, і ніхто більше ніколи не може його випробувати..
vii) Музика і танці як методи поклоніння заборонені в основному ісламі, але суфії розглядають музику і танець як більш плідні вправи на славу Богу.