Відмінності між ісламом та джихадом

Вступ

Практично у всіх країнах світу сьогодні термін Джихад став синонімом насильства та безладу. Навіть громадяни Близького Сходу, які добре знають справжнє значення слова джихад, як виявлено в Корані, часто висловлюють негативні настрої, говорячи про нього. Це тому, що міжнародні медіа-організації постійно приписують міжнародні акти тероризму та вбивств джихадистам. Можна сказати, що слово джихад було викрадено терористами у всьому світі, щоб виправдати свої жорстокі дії..

Слово іслам насправді означає здачу волі Божій, а слово джихад використовується в Корані для позначення процесу боротьби або прагнення виконати цей наказ (Kiser, 2008). Немає великої різниці між значеннями цих двох слів, оскільки вони обоє посилаються на процес вищого служіння Богу. Обидва слова фактично вказують на те, що віруючі повинні прагнути до збереження чистоти та відданості Богові за будь-яких обставин. Дійсно, можна сказати, що поняття джихад не просто зустрічається в Корані, але його також практикують християни, індуїсти і буддисти. Це тому, що всі ці релігії спонукають віруючих до боротьби проти внутрішніх гріхів, а також зовнішнього зла в суспільстві (Fatoohi, 2009).

Реальних відмінностей між ісламом та джихадом немає

Немає реальних відмінностей між словами Іслам та Джихад, але слід зазначити, що останній в XXI столітті отримав негативне значення без причини. За словами Хана (2010), слова Іслам та Джихад означають увічнення миру серед громадян світу. Мало хто розуміє, що в Корані не йдеться про вислів святої війни. Слово свята війна вперше було використано в 1095 році папою Урбаном II, коли він закликав християн у Європі здійснити святе паломництво до Єрусалиму, щоб вести війну та захопити землю, в якій народився Ісус Христос (Tyerman, 2008).

Коран фактично згадує євреїв у різних уривках, а також називає християн людьми Книги через їх відданість навчанню Ісуса, Мойсея та Авраама - всі вони є важливими пророками в ісламі (Kiser, 2008). Мусульмани впродовж століть мирно співіснували з людьми різних віросповідань. За словами Фатухі (2009), вчення пророка Мухаммеда, записане в Сунне, насправді підтверджує, що перші справи, які будуть розглядатися, в Судний день - це ті, що мають відношення до пролиття невинної крові. Коран також засуджує терористичні акти і радить, щоб віруючі, які вступали в них, повинні бути покарані найсуворіше (Фатухі, 2009).

В ісламі слово джихад насправді відноситься до процесу присвячення себе самому служінню Богу за допомогою зовнішніх актів милосердя, а також внутрішнього очищення. За даними Kiser (2008), існують різні рівні джихаду. Мусульманин може вести внутрішній джихад для боротьби зі злими бажаннями та досягнення високих моральних стандартів. Громада може вести соціальний джихад, щоб позбавити суспільство від несправедливих правителів або боротися з пригнобленням (Kiser, 2008). Мусульмани також очікують фізичного джихаду, коли їхні нації чи громади захоплені іноземними тиранами. Фізичний джихад визнається найвищою формою джихаду, оскільки це може призвести до смерті людини, яка займається ним, і тому закликає до остаточної жертви (Streusand, 1997).

Коран зазначає, що фізичний джихад повинен вестись лише в оборонних цілях, а не для тероризму безневинних громадян інших народів і віросповідань. У Корані немає вірша, який би дозволяв або заохочував до самогубства під будь-яким приводом. За словами Фатухі (2009), Коран вчить, що примушування людей до насильства переходити до ісламу - це злочин, який повинен бути покараний згідно закону.

Висновок
Слова Іслам та Джихад можна вважати синонімами, оскільки вони обидва закликають мусульманського віруючого підкоритися волі Божій. Жоден із них не виступає за те, щоб мусульмани вели війну з громадянами інших народів чи насильно перетворювали їх на іслам. Обидва слова спонукають віруючих до того, щоб прагнути підпорядковуватися вищим моральним цінностям у пошуках Бога і діяти у прощенні та милосерді під час взаємодії з людьми інших релігійних віросповідань.