Різниця між православними та католиками

Православні проти католиків

Доктрини православ'я та римо-католицизму відокремлюються вже понад тисячу років. Намагаючись розмежувати католицизм і православ'я, багато хто, особливо з доктрини православ'я, використовували терміни Папа Римський, Філлок або навіть Чистилище, щоб показати розбіжність між ними. Однак є багато відмінностей, і більшість є істотними.

Для пояснення поняття «Віра в православ’я» використовується наука та філософія. Католицька церква приділяє велику цінність людському розуму, ніби для того, щоб він відповідав людському розуму та науці. Православна церква, з іншого боку, не прагне примирити людський розум і віру, але підтримає висновки науки чи філософії, якщо вони пролиють світло або нададуть підтримку Христовим вченням.

Католицьке вчення вірить в теорію доктринального розвитку, де віра полягає в тому, що вчення Христа змінюється з часом. Церква вважає, що Христос лише «посадив» оригінальне насіння віри, яке потім росло і дозрівало століттями. Коли церква стикалася з новими ситуаціями, християнська віра зміцнювалась Святим Духом і, отже, було набуто більше потреб. Хоча православ'я визнає зміни, воно не додаватиме і не віднімає від своєї Віри для задоволення "набутих потреб", які приходять зі змінами.

Що стосується доведення існування Бога та Його божественного буття, то православ'я вчить, що знання Бога закладені в людській природі, і саме тому люди знають, що Він існує. Людський розум ніколи не може сказати більше того, якщо Бог не розмовляє з людиною. Це надзвичайно контрастує з католицьким вченням Бога, яке стверджує, що вічне існування Всевишнього може бути доведено людським розумом. Римо-католики вважають, що Бог - це "найреальніша істота", і що люди мають подобу до Нього, за винятком того, що ми недосконалі.

Щодо таємниць, обидва вчення визнають щонайменше сім таїнств, включаючи Хрещення, Покаяння, Посвячення, Шлюб, Хрещення, Євхаристію та Святе олія для зцілення. Хоча, як правило, православ'я вчить, що матеріал стає наповненим благодаттю покликанням Святого Духа. Для католиків вони вважають, що ефективність таїнств покладається на священика, який діє «в особі Христа». Крім того, католицьке тлумачення таїнств є правовим та філософським.

Щодо шлюбу, то святе подружжя православ'я не є обов'язковим договором, як у католицизмі. Православні сприймають святий шлюб як деяке наслідування зв’язку церкви з Христом, про що свідчать усі "Божі люди" через пресвітера. Хоча розлучення не дозволено, воно допустимо в перелюбних випадках. Католики не допускають розлучення ні за яких обставин, оскільки святий шлюбний договір нібито пов'язує чоловіка і жінку до церкви. Тільки якщо в ній знайдеться якийсь канонічний дефект, він може бути визнаний недійсним, як ніби цього не сталося.

Підсумок
1. Католицизм використовує людський розум для пояснення поняття віри, тоді як православ'я не погоджує людський розум з вірою.
2. Католицьке вчення розвивається зі зміною часу і має відповідати переважаючим обставинам, тоді як православ'я не змінює своє вчення, щоб відповідати ситуаційним потребам.
3. У священному шлюбі для католиків розлучення не допускається ні за яких обставин, тоді як для православних це може бути дозволено, коли перелюб вчинено..
4. Католики вважають, що людський розум може довести існування Бога, а православні вважають, що знання Бога закладені в людській природі.