Різниця між деїзмом і теїзмом

Deism vs Theism

Людині завжди було цікаво пізнати таємниці природи. Він завжди прагнув виправдати існування наддержави, яка контролює світ, і ця віра породила багато різних релігій. Існує також багато вірувань щодо існування надприродної сили чи божества. Дві такі доктрини чи вірування - Деїзм і Теїзм, які бентежать багато людей через їх схожість. Хоча обидва погоджуються, що існує божество або влада, яка контролює справи у світі, є тонкі відмінності, які будуть пояснені в цій статті.

Деїзм

Деїзм - це вчення або віра про творця і світ. Це говорить про те, що існує надсильна сила, яку називають Богом і що Бог створив світ, але це, як буває, кінець ролі для Бога, оскільки ця теорія не вірить у чудеса чи надсильні сили Бога. Теорія розвинулася в 17-18 століттях, яку часто називають періодом просвітництва. Теорія говорить, що Бог створив Всесвіт, але потім перестав грати активну роль у контролі над всесвітами, оскільки він залишив його в руках природних законів, які він створив разом з нашою планетою. Бог не з’являється і це можна відчути лише завдяки цим природним законам. Це означає, що Бог не втручається у справи світу, і ніякі надприродні події чи чудеса не можуть бути припишені Богові.

Теїзм

Теїзм - це віра, що існує лише один Бог. Це вчення, яке за своєю суттю схоже на монотеїзм, який вважає, що існує творець Всесвіту, який контролює події та справи Всесвіту. Ця віра за своєю суттю подібна до вірувань, викладених у багатьох релігіях світу, таких як християнство, іслам, індуїзм та іудаїзм. Теїзм з'явився як відповідь на Деїзм, що був повір'ям у 17-18 століттях. Таким чином, теоретики вважають, що Бог слухає наші молитви та відповіді через чудеса та надприродні події.

Яка різниця між Деїзмом і Теїзмом?

І Теїзм, і Деїзм вірять в існування одного Бога, який створив Всесвіт, але тоді як Теїзм приписує владу Богу і вважає, що він бере участь у контролі над всесвітом, Деїс вважає, що Го створив Всесвіт і втрутився в його втручання. . Він створив природні закони одночасно і дозволив керувати Всесвітом через ці природні закони. Отже, хоча деїзм не призначає чудес і наддержав Богу, Теїзм вважає, що Бог весь час слухає наші молитви і контролює події. Він активно контролює події, що відбуваються на землі.