Різниця між баптистською та пресвітеріанською

Баптист проти пресвітеріанця

Баптист і пресвітеріан - це дві релігійні групи, які демонструють велику кількість відмінностей між ними, коли мова йде про їхні вірування та звичаї. Баптисти вважають, що спасіння може бути досягнуто лише одним засобом, а це віра в Бога. Іншими словами, вони говорять, що віра тільки в Бога веде до порятунку чи звільнення від цього світу після смерті. З іншого боку, пресвітеріани твердо вірять, що Бог вже обрав кого покарати, а кого врятувати. Отже, вони вірять у зумовленість. Однак деякі баптистські церкви також вірять у приречення. Це тому, що навіть між баптистськими церквами існують розбіжності у віруваннях. Це істотна різниця між двома релігійними групами. Давайте дізнаємося більше про кожну групу.

Хто баптист?

Баптисти хрестять лише тих, хто заявив про віру в Христа. Вони не хрестять дітей. Баптисти не вірять, що Ісус помер на хресті лише для обраних. Баптисти кажуть, що душа після смерті людини розривається між небом і землею. Іншими словами, вони не вірять у чистилище.

З іншого боку, баптисти відрізняються з точки зору пресвітеріан. Вони також вірять у засоби Божої благодаті. Більше того, баптист висловився на користь віри в Бога як вищої чесноти, яку може мати баптист. Цікаво зазначити, що баптисти мало говорять про Святі Таїнства. З іншого боку, баптисти виключно вірять у молитві тільки Христу. Вони не вірять у тому, щоб пропонувати молитви святим чи навіть Марії з цього приводу.

Іоанна Хрестителя

Хто пресвітеріан?

Пресвітеріани хрестять тих, хто оголосив віру в Христа, а також немовлят, народжених у християнських будинках. Пресвітеріани твердо вірять, що Ісус помер на хресті лише для обраних. Хоча Євангеліє Боже прийнято баптистом, пресвітеріанець вважає, що це єдине джерело для доказу слави та суверенітету Бога чи Всемогутнього.

Що стосується душі, пресвітеріани не дуже говорять про те, як душа розбита між небом і землею. Натомість вони кажуть, що Вечеря Господня та Хрещення є справжніми символами Божої благодаті. Вони не приймають того факту, що Вечеря Господня та Хрещення - це фактичний засіб Божої благодаті.

Крім того, Писання надають великого значення пресвітеріанам, але вони не говорять, що Писання самі по собі є джерелами доктрин християнства. Натомість вони кажуть, що поряд із Писаннями людський розум теж відіграє життєво важливу роль у здійсненні доктрин християнства. Людський розум такий же хороший і ефективний, як і Писання згідно філософії пресвітеріан. Насправді це одна з головних відмінностей між двома релігійними групами, а саме баптистською та пресвітеріанською.

Також пресвітеріан не каже, що причастя - це власне тіло і кров Христа. Кажуть, що причастя - це лише символи Божого тіла і крові. Власне кажучи, пресвітеріани не кажуть, що віра в Бога - рятівник людського буття. Розуміння Святої Біблії рекомендується пресвітеріанцем через вивчення Євангелія. Насправді вони кажуть, що центральне вчення Писань - це не що інше, як слава Божа.

Перша пресвітеріанська церква Редмонда

Чим відрізняється баптистський і пресвітеріанський?

• Хрещення:

• Баптисти - це ті, хто вважає, що хреститися повинні лише ті, хто оголосив віру в Христа.

• Пресвітеріани - це ті, хто вважає, що ті, хто оголосив віру в Христа, а також немовлята, народжені в християнських родинах, повинні бути хрещеними.

• Порятунок:

• Баптисти вважають, що спасіння може бути досягнуто лише одним засобом, а це віра в Бога.

• Пресвітеріани твердо вірять, що Бог вже обрав кого покарати і кого врятувати.

• Писання:

• Що сказано в Біблії, це остаточне прийняття баптиста. Баптист не йде проти погляду на Біблію.

• Пресвітеріанські цінності писають, але вони також надають значення людському розуму.

• Церковна служба:

• Під час церкви в баптистській службі ви не побачите, щоб громада щось голосно читала разом.

• У пресвітеріанській церковній службі ви побачите, що громада голосно і спільно читає молитви.

Це важливі відмінності між двома релігійними групами, а саме баптистською та пресвітеріанською.

Надано зображення:

  1. Церква Івана Хрестителя від Cybjorg ~ commonswiki (CC BY-SA 2.5)
  2. Перша пресвітеріанська Церква Редмонда від Орігуна (CC BY-SA 3.0)