Різниця між Єговою та Яхве

Єгова проти Господа

Не може бути плутанини щодо імені Бога, або так багато хто хотів би повірити. Це звучить неймовірно, але факт полягає в тому, що ім’я Господнє є предметом гострої дискусії серед послідовників християнства. Запитайте вірних, і ви, ймовірно, почуєте Єгову як ім'я Господа. Ці люди вказують на Старий Завіт як на доказ імені Бога. Однак є багато людей, які вважають, що правильне ім’я Бога - Яхве, а не Єгова. Ця стаття намагається очистити деяку плутанину щодо імені Бога.

Про Бога згадували декілька імен у Старому Завіті. Серед цих імен одне з найбільш часто зустрічається - YHWH. Саме це ім’я перекладається як Єгова в сучасний час. Ще до народження Христа YHWH вважали, що іудаїзм є ім'ям Бога, і це так священно, що його люди навіть не вимовляли. Стародавній іврит мав лише приголосні і не голосні. Тож незрозуміло, як євреї вимовляли ці 4 приголосні разом. Однак, вчені однозначно вважають, що вимова YHWH, мабуть, була Яхве.

YHWH - це єврейські літери Yodh, Heh, Waw та Heh. Римські вчені, які отримали Єгову згодом, були помилково транслітеровані як JHVH. Існує теорія, що слово Єгова утворилося шляхом взяття голосних слів ELOAH. Це схоже на теорію, яку Яхве додав голосні слова від слова HASHEM до 4-літерного слова YHWH.

Отже, зрозуміло, що давньоєврейське слово YHWH у римському письмі було представлене як JHVH. Коли вимовляється, YHWH вимовляється як Яхве, а JHVH як Єгова.

Підсумок

У стародавні часи євреї боялися вимовити ім’я Бога. Це було також тому, що в старому івриті не було голосних і лише приголосних, і були всі шанси неправильно вимовити ім’я Бога, яке складалося з чотирьох івритських літер YHWH. Насправді євреї, навіть читаючи їхні писання вголос, замінили ім’я Бога на Адонай, що означає Господь. Лише пізніше іврит розвинув голосні звуки. Коли вони поклали ці голосні голоси над 4-ма літерами для Бога, це вимовилося як Яхве. Однак, коли вчені-християни зробили те саме, що YHWH ставив голосні Адонаї, вони виробили новий звук, який був Єгова, який згодом перетворився на Єгову.

У будь-якому випадку, два варіанти написання стосуються того самого імені Бога, а плутанина - через транслітерацію, а також забобони давніх євреїв, що вони не повинні вимовляти ім'я свого Бога даремно..