Різниця між лютеранською та християнською

Ключова різниця - Лютеран проти Крістіана 

Християнство - одна з найважливіших релігій світу з більш ніж 2 мільярдами послідовників, поширених у всіх частинах світу. Це релігія, яка ґрунтується на передумові Ісуса Христа як сина Божого та його жертви за викуплення чи спасіння людства. Хоча більшість християн є членами Римо-католицької церкви, у християнстві існує багато інших церков та конфесій. Однією з таких церков є Лютеранська церква, яка має схожість з Римо-католицькою церквою, але все ще існує як окрема конфесія в складі християнства. Існують розбіжності у віруваннях та вченнях, а також у практиці між звичайним християнином і лютеранцем, про які піде мова в цій статті.

Хто такий Лютеранська?

Лютеран - це християнин, який вірить у вчення Мартіна Лютера, німецького ченця, який працював над реформуванням церкви зсередини, але був вигнаний з церкви. У 1521 р. Мартін Лютер прикріпив свої 95 тези про реформу церкви зсередини, оскільки він вважав, що багато практик та догм, таких як практика поблажливості, суперечать Священній Біблії. Як і очікувалося, він жорстоко виступав проти церкви та духовенства. Це змусило його послідовників створити свою власну Церкву згодом, яка стала називатися Лютеранською церквою. Мартін Лютер вважається батьком реформаторського руху в християнстві, і перші лютерани вважаються найстарішими з усіх протестантів.

Хто християнин?

Коли ми говоримо лише з точки зору християнства, без суфіксів чи префіксів, ми маємо на увазі людину, яка є послідовником Римо-католицької церкви та вірить у папське верховенство чи владу. Є більше мільярда людей, яких можна назвати християнином згідно з цим визначенням, що становить переважну більшість людей, які сповідують християнство, хоча мають різні конфесії та церкви. Римо-католик не визнає інших конфесій і вважає лише римо-католицьку церкву справжньою Церквою Ісуса Христа.

Якщо ви римо-католик, ви вважаєте, що римо-католицька церква є єдиною справжньою церквою, заснованою самим Ісусом Христом і що Папа є наступником Святого Петра. Християнин у цьому сенсі також є віруючим принципу Трійці з існуванням Бога-батька, Бога-сина (Ісуса Христа) та Святого Духа. Зв’язок між цими трьома можна зрозуміти, поглянувши на Щит Троїцького.

Католик-християнин відрізняється від усіх інших тим, що він ідентифікує Папу як авторитет для розшифровки Писань та зв’язок між Богом та вірними. Папська першість - відмітна риса християнства у вузькому розумінні цього терміна.

Яка різниця між лютеранською та християнською?

Визначення лютеранського та християнського:

Лютеран: Лютеран - це християнин, який вірить у вчення Мартіна Лютера.

Християнин: Християнин - це людина, яка є послідовником римо-католицької церкви і вірить у папське верховенство чи владу.

Характеристика лютеранського та християнського:

Природа:

Лютеран: Лютеран настільки ж християнин, як і католицький християнин.

Християнин: Католики вважають себе справжніми християнами.

Відділення:

Лютеран: Лютеран - це окрема Церква або конфесія в складі християнства.

Християнин: Це захоплює всі гілки, такі як лютерани.

Надано зображення:

1. Перша Лютеранська церква в Луїсвіллі Автор Ніттенд (власна робота) [Публічне надбання], через Wikimedia Commons

2. «Портрет портрета GoodShepherd GoodShessd Stis JohnsAshfield» за вітражем: Альфред Гендель, д. 1946 р. [2], фото: Тобі Хадсон - власна робота. [CC BY-SA 3.0] через Commons