Різниця між буддизмом і дзен

Буддизм проти Дзен

Дзен значною мірою торкається даосизму. З іншого боку, Дзен може розглядатися як китайська форма буддизму, яка акцентує увагу на досвіді і має меншу прихильність до вчень і теоретичних концепцій.

Дзен - школа думки, заснована на буддизмі Махаяна, що є перекладом китайського слова Чан. Походження цього слова приписується санскритському слову, що означає медитацію.

Буддизм багато в чому ґрунтується на вченні та принципах, які пропагує лорд Будда, який був визнаний пробудженим вчителем за обмін своїми знаннями та допомогу хворим. Його ідеології в основному переступили, що єдиною метою людини є досягнення НІРВАНИ та позбавлення від порочного циклу народження та відродження..

Дзен наголошує на досвідній праджні, яка значною мірою реалізується як форма медитації, щоб людина могла отримати просвітлення. Тож на практиці він не наголошує на теоретичних умовах, а акцентує увагу на безпосередній, експериментальній реалізації через медитацію, поряд із практикою дхарми.

Заснування Дзен, як правило, акредитоване в храмі Шаоліна в Китаї, куди південноіндійський принц з династії Паллава Бодхідхарма прийшов, щоб прочитати спеціальну передачу за межами Писань, яка не стояла на словах.

Поява Дзен як самобутньої школи буддизму вперше була визнана в Китаї в 7 столітті нашої ери. Зазначається, що вона виросла як поєднання різних течій в буддійській школі думок Махаяни, що включає філософії Йогакара та Мадх'ямаки, а також базується на літературі Праджнапараміти. У Китаї існує багато місцевих традицій, головним чином даосизм та буддизм Хуан, що впливають на дзен.

Буддист часто відвідує храм для медитації та для того, щоб подарувати Будду разом з іншими освіченими божествами, відомими як «бодхісатви». Послідовники Дзен відвідують храм, щоб пропонувати молитви Будді.

Підсумок:
Буддизм зародився в Непалі, а дзен виник у Китаї.
Буддизм не заповідає вірі в єдиного Бога-творця, однак вони поклоняються безлічі богів-нетворців і називають їх "Буддами" або "Бодхісатвами". Однак Дзен не вірить в єдиного бога.