Різниця між обґрунтуванням та освяченням

Щоб зрозуміти поняття виправдання та освячення, а також відмінності між двома термінами, спершу потрібно знати біблійну основу. Згідно з Біблією, кожен згрішив і постійно відпадає від слави Божої, (1) а наслідком гріха є смерть.(2) Порівняно з системою правосуддя в нашому сучасному суспільстві, де порушників закону виводять перед судом, судять і судять, Бог судить кожного окремого і визнає кожного винним і, отже, карається смертю.

З огляду на те, що всі згрішили і призначено смерть, чи можна врятуватися? Чи може ваш спасіння вийти з добрих справ? Відповіді на ці запитання допоможуть вам осмислити виправдання та освячення.

Виправдання

Простіше кажучи, виправдання - це Божий акт помилування грішника і проголошує грішника праведним в очах Його. Це можливо через віру грішника в Ісуса Христа,(3) (4) який був покараний за гріхи кожного, щоб той, хто вірить у нього, більше не зазнав наслідків гріха.(5) Іншими словами, Христос став грішником на вашому місці, щоб ви стали праведними в очах Бога,(6) що робить вас виправданими Божими мірками.

Отже, щоб відповісти на запитання: "Чи можете ви врятуватися?" Так, через віру в Ісуса Христа і те, що Він зробив.(7) Ваше виправдання чи виправдання з Богом - через послух Христа(8), а не через ваші добрі справи(9). Через послух Христа і смерть на хресті прощаються твої минулі, теперішні та майбутні гріхи, і ти вже не підлягаєш покаранню, яке колись було належне.(10)

Освячення

Освячення означає «бути розлученим». Морально бути освяченим означає бути чистим або святим, а духовно бути освяченим - означає бути відокремленим для Бога. Бог поставив вас поза кривдами, щоб бути схожими на Нього та Ісуса Христа. Хоча грішникові прощається і робиться праведним виправданням через віру в Христа, гріх продовжує залишатися, але одне одне, щоб гріх залишався в тобі, і зовсім інше, щоб ти залишався в гріху. Тут відбувається освячення.

Освячення починається з виправдання. Але, поки виправдання - це Божий акт прощення гріхів і відрахування вас праведними через віру в Ісуса Христа, освячення - це постійне діло Святого Духа у віруючих, щоб ви відповідали образу Христа, який є Божим сином. І хоча виправдання - це разовий акт Божий, освячення - це постійний процес, поки вас не приймуть бути з Господом..

Після того, як грішник виправдається вірою в Ісуса Христа, віра повинна дати зовнішні результати, що є добрими ділами.(11) Дії чи добрі справи, які випливають із віри у Христа, - це те, що відрізняє реальну віру від простої віри.(12) Хоча ваші добрі справи не виправдають і не зроблять вас з Богом, добрі справи є свідченням вашої віри в Христа, а також у Бога.

Отже, як можна творити добрі справи? Святий Дух є помічником віруючої людини, оскільки Він працює всередині вас, щоб перемогти гріховні бажання та схильності, а також принести плоди правильних дій чи праведності.(13) Це процес освячення.

Підсумок відмінностей:

  • Виправдання - це разовий вчинок Бога, який робить його завершеним і закінченим.(14) Освячення - це постійний процес, оскільки віруючий не повністю звільнився від гріха до дня воскресіння.
  • Виправдання стосується провини грішника у вчиненні гріхів. Освячення стосується сили гріха та розбещення протягом життя віруючих.
  • Виправдання - це Боже твердження, що грішник є праведним через діло Ісуса Христа. Освячення - це Божа трансформація всієї істоти віруючої людини, тобто розуму, волі, поведінки та прихильності через діяльність Святого Духа.
  • Для виправдання ваші добрі справи несуттєві. Щоб вас освятили, ваші добрі справи є необхідним свідченням вашої віри в Христа, що Святий Дух дозволяє вам робити, коли ви постійно вмираєте щодня у своєму гріху.
  • Виправдання дає вам привілей, а також сміливість входити в небо. Освячення дає вам лагідність до неба і дозволяє вам повністю радіти перебуванню там.

Розуміння відмінностей між виправданням і освяченням може здатися академічним вивченням релігії, яке може залякати віруючих християнської віри, будь то нова чи стара. Однак вивчення відмінності між цими двома термінами може допомогти вам зміцнити свою віру і розвиватися у вашому християнському ході.