Різниця між лютеранською і баптистською

Лютеранська церква, Нова Британія

Християнська громада, хоча зосереджена на спасінні через Ісуса Христа, була розділена на підсекти, з деякими відмінностями у вченні, догмі та урочистих урочистостях. Дві найпоширеніші неправильно розроблені секти - це Лютеранська та Баптистська церкви. Як було сказано, обидві релігії вірять у одного Бога і поклоняються йому, посилаються на одну і ту ж Біблію та проводять спільні збори, щоб відсвяткувати свою віру. Основна різниця - їх догми та методи проповіді / навчання. Існують відмінності і в їхніх церемоніях - особливо в тому, яким чином здійснюється Святе Причастя, а також у всій формальності богослужіння. Наступне порівняння підтверджує, що лютерани є більш сакраментаріанськими в богослов'ї та богослужінні, тоді як баптисти найкраще описуються як досвід і пам'ять.

Лютеранська церква ґрунтується на теології Мартіна Лютера протягом 16 століття. Її початковою метою було реформувати християнство з навчанням виправдання благодаттю лише вірою. Лютерани вірять, що люди врятуються від своїх гріхів тільки Божою благодаттю (Сола Гратія), лише через віру (Сола Фіде). Православна лютеранська теологія стверджує, що Бог створив світ, включаючи людство, ідеальним, святим і безгрішним. На думку лютеран, первородний гріх - це "головний гріх, корінь і джерело всіх дійсних гріхів". Божою благодаттю, яка стала відомою та ефективною в особі та діяльності Ісуса Христа, людині прощається і надається вічне спасіння. Віра отримує дар спасіння, а не викликає спасіння. Лютерани також вірять у Святу Трійцю, де Дух Святий виходить і від Отця, і від Сина. Що стосується Таїнств, то лютерани цінують їх як засіб благодаті у справі освячення та виправдання. Хрещення для лютеран є засобом благодаті, а спосіб застосування не важливий, але зазвичай доставляється через окроплення водою. Немає належного віку для хрещення, і єдиною потребою для дійсного хрещення є «вода і Слово». У Святому Причасті лютерани вірять, що хліб і вино - це буквально тіло і кров Христа. Вони звикли використовувати справжнє вино замість замінників або лише хліб на самоті. Окрім того, їх спільне святкування суворо дотримується порядку меси і зазвичай його дотримуються у багатьох "ритуалах" та співаній літургії.

Центральна баптистська церква в Джексонвіллі, Техас

Баптистська церква, з іншого боку, простежується до 1609 року та ініціативами англійського сепаратиста Джона Сміта. Однією з головних кампаній секти є відхилення хрещення немовлят та запровадження цього лише у віруючих дорослих. Спасіння для баптистів досягається лише вірою, і вони визнають Писання єдиним правилом віри та практики. Баптисти вважають, що віра - це питання між Богом і індивідом (релігійна свобода); це означає відстоювання абсолютної свободи совісті. Їх догми можна підсумувати через акростичний абревіатуру BAPTIST. B- Біблійна влада, A- автономія місцевої церкви, священство всіх віруючих, T- два обряди: хрещення віруючих і вечеря Господня, I- свобода душі особистості, S- відокремлення Церкви і держави та T- два канцелярії церкви: пастор-староста та диякон. На противагу лютеранам, баптисти розглядають хрещення як свідчення попереднього акту покаяння та прийняття Христа як особистого Спасителя. Він керується повним зануренням, що символізує повне змивання гріхів. Врятованими можуть вважатися лише особи, які достатньо старші, щоб вирішити, таким чином, термін "хрещення віруючих". У Святому Причасті баптисти розглядають хліб та вино лише як символічне зображення тіла та крові Христа. Тому заміни є прийнятними: наприклад, виноградний сік замість вина. Однак їхні богослужіння менш формальні та більш інтерактивні, ніж служби Лютеранської церкви.

Підсумок:

1) І Лютеранська, і Баптистська Церкви вірять в одного і того ж Бога, відносяться до тієї ж Біблії та проводять спільні збори.

2) лютерани вірять у вчення про виправдання лише вірою; так само, як баптисти.

3) На противагу лютеранам баптисти розглядають хрещення як свідчення попереднього акту покаяння та прийняття Христа як особистого Спасителя.

4) Для лютерани немає відповідного віку, який слід хрестити. Для баптистів людина повинна бути повнолітньою.

5) У Хрещенні хліб та вино вважаються символічними зображеннями тіла та крові; для лютеран, з іншого боку, хліб і вино - це буквально тіло і кров Христа.