Різниця між лютеранською та пресвітеріанською

Пресвітеріанська церква в США логотип

Багатьох цікавить, як релігії відрізняються одна від одної. У цій статті окреслено деякі способи, за якими лютеранська віра відрізняється від віри пресвітеріанської.

Лютерани вважають, що коли Ісус помер на хресті, це було для прощення всіх гріхів людей. Це для людей, які вірять у Нього, людей, які будуть вірити в Нього, і тих, хто не має і ніколи не вірить у Христа. Лютерани вчать про безумовну любов і безкорисливість Бога - Він послав Свого Сина любити і рятувати людей світу, навіть тих, хто не заслуговує Його любові. Однак деякі пресвітеріанські Церкви навчають своїх членів, що жертви, які Ісус зробив на цьому хресті, були обмеженими. Вони кажуть, що Його смерть була лише за гріхи вибраних. Люди, яким судилося вірити і вірити в Христа на вічність, будуть єдиними, хто проведе свою вічність на Небі з Ним. Решта, не обрані, не очистяться.

Дві релігії також різняться, коли мова йде про вірування про наперед визначеність. Лютерани вірять, що Бог вибрав того, кого він врятує, і дозволить провести з ним вічність - саме вони мають довіру і віру в Нього і в благодать Ісуса Христа. Вони також вважають, що Бог не зумовив нікого до прокляття; прокляті прокляті не тому, що Бог хотів, щоб вони були, а через власні гріхи. Пресвітеріани думають про це інакше - вони навчають у своїх церквах про "подвійне визначення". Вони кажуть, що Бог визначив належне кожному, незалежно від віри. Деякі люди повинні бути спасені вічно разом із Ним, а деяким призначено прокляти. Людина не може нічого зробити, щоб врятувати себе від вічного прокляття.

Лютеранська церковна символіка

Обидві релігії консультуються з Біблією щодо їх вчення та вірування. Лютерани вважають, що шлях до тлумачення та розуміння Святої Біблії - через Євангеліє; вони вважають, що це серце Святого Письма і єдине правило християнського вчення. Пресвітеріани, з іншого боку, наголошують, що центральним вченням Святого Письма є слава і суверенітет Бога.

Проста різниця між ними полягає в тому, що лютерани думають, що прийняття причастя означає, що ти дійсно приймаєш справжнє тіло Христа, тоді як пресвітеріани вважають, що це просто символ тіла і крові Христа. Лютерани покладаються лише на свої християнські вчення в Святому Письмі і не визнають людських причин. Однак пресвітеріани вважають, що Святе Письмо та людські причини працюють разом. Вони не просто базують своє джерело доктринальної влади на Святому Письмі; вони також дозволяють людським причинам втручатися в неї.

Дві віри також розглядають таїнства по-різному. Для лютеранів Хрещення та Таємна вечеря Господа були фактичним засобом благодаті Божої, тоді як пресвітеріани розглядають це як просто символ Його благодаті.

Підсумок:

1. За лютеранами, Ісус помер на хресті для всіх. Пресвітеріани думають, що це було лише для тих, кого обрали.
2. Лютерани вірять, що якщо у вас є віра і вірите в Бога, ви врятуєтесь. Для пресвітеріан Бог вже обрав, кого врятувати, а кого прокляти.
3. Для лютерани єдиним правилом християнського вчення є Євангеліє. Пресвітеріанці вірять, що це слава і суверенітет Бога.
4. Лютерани вважають, що причастя - це власне тіло і кров Христа; навпаки, пресвітеріанці вважають, що це просто символ Божого тіла і крові.
5. Писання для лютеран є єдиним джерелом доктрин. З іншого боку, пресвітеріани вважають, що крім Святого Письма, основою має бути також людські причини.
6. Згідно з лютеранською церквою, Хрещення та Господня вечеря є фактичним засобом Божої благодаті; для пресвітеріанців вони просто символи Його благодаті.