Різниця між гуманізмом та атеїзмом

Гуманізм проти атеїзму

Невіра у Верховну істоту чи божество - це вчення, яке позначається як атеїзм. По всьому світу є мільйони, які не вірять ні в якого бога чи релігії. Насправді атеїзм відкидає божественність або взагалі існування божеств. У гуманізмі існує аналогічна філософія, яку дотримуються мільйони людей у ​​всьому світі. Багато людей залишаються розгубленими між атеїзмом та гуманізмом через їх схожість та перекриття. Ця стаття намагається висвітлити відмінності між атеїзмом та гуманізмом.

Атеїзм

У світі існує багато різних релігій, таких як християнство, буддизм, індуїзм, іслам, даосизм тощо. Люди народжуються в релігії, оскільки їхні батьки є послідовниками певної релігії. Однак є люди, які спростовують і заперечують релігію, в якій вони народжені, і проголошують свою релігію атеїзмом, що фактично є неприйняттям усіх релігій. Атеїст - це людина, яка не вірить у існування бога чи Верховної Сутності. Атеїзм говорить, що тягар доведення існування бога лежить на теїстах, і, отже, немає підстав вірити в божество.

Гуманізм

Гуманізм - це парасольовий термін, який колективно застосовується до групи теорій чи філософій, які підкреслюють наше спільне людство та життя, засноване на розумі. Гуманізм - це позитивний підхід до життя, який більше спирається на людські цінності та мораль, ніж на релігію, і робить акцент на життєвому досвіді. Гуманісти вважають, що саме людство важливіше всіх релігій разом. Почуття спільного використання та догляду за іншими людьми лежить в основі гуманізму. В основі гуманізму також існує віра, що ви як людина є відповідальністю за спільне майбутнє всіх людей. Справжній гуманіст не вірить у конкретну релігію, і він не вірить, що там є Бог, який захищає людей.

У чому різниця між гуманізмом та атеїзмом?

• Атеїзм взагалі відкидає існування бога, тим самим - відсутність віри в Бога

• Гуманізм - це загальний термін, що застосовується до теорій, які позитивно підходять до світу і роблять акцент на нашому спільному людстві, ніж на світових релігіях.

• Гуманісти відкидають думку про те, що будь-яке богознавство відкриває людям будь-який бог.

• Гуманізм вірить у співчуття та турботу про інших людей

• Гуманісти вважають, що ми можемо мати повноцінне життя, не вірячи в бога

• Атеїст може бути гуманістом, оскільки не віра в бога не заважає людині бути гуманістом.

• Гуманізм - це світогляд або підхід до життя, тоді як атеїзм - це лише відсутність віри в богів.

• Гуманіст не завжди є атеїстом, оскільки є і світські, і релігійні гуманісти.

• Хоча атеїст відкидає бога, гуманіст сказав би, що богу не потрібно бути моральним.