Різниця між християнством та католицизмом

Християнство - одна з найбільших у світі релігій. Він сягає першого століття і сьогодні поділяється на різні конфесії. Католицизм, у свою чергу, є найбільшою конфесією християнства. Хоча обидва базуються на житті та навчанні Ісуса Христа, є мало відмінностей, які призвели до відокремлення різних груп у християнському світі. Іншими словами, хоча всі католики є християнами, не всі християни є католиками.

Що таке християнство?

Християнство - найбільша у світі монотеїстична релігія. Він базується на житті та принципах, яких навчав Ісус Христос, і сповідують його понад 2,5 людини у понад 160 країнах. Основна віра християнства полягає в тому, що Ісус Христос, Син Божий, прийшов на землю як людина, щоб врятувати людство - як це було пророкувано в Старому Завіті. Відповідно до християнської віри, Ісус прийшов на землю, постраждав, був розп'ятий, помер і воскрес, щоб дарувати вічне життя людству. Одним із стовпів християнської віри є ідея «трійці». Залишаючись монотеїстичною релігією, християнство вважає, що єдиний Бог складається з трьох співіснуючих, але відмінних сутностей: Батька (Бога), Сина (Ісуса Христа) та Святого Духа.

Через різні точки зору та вірування християнська церква розділилася на різні конфесії, до яких, зокрема, належать:

  • Католицизм;
  • Східне православ'я;
  • Східне православ'я;
  • Англіканство;
  • Протестантизм;
  • Методизм;
  • Євангелізація;
  • П'ятидесятництво; і
  • Єврейське християнство.

Хоча всі конфесії базуються на вченні Ісуса Христа і залишаються монотеїстичними релігіями, між ними існують ключові відмінності. Крім того, Католицька Церква та Православна Церква вважають себе незалежними, доконфесійними церквами.

Що таке католицизм?

Католицизм - найбільша конфесія християнства; вона має понад 1,2 мільярда послідовників, головним чином розташованих у Європі, Латинській Америці та деяких частинах Африки. Католицька церква вважає себе передконфесійною незалежною церквою, і вона організована ієрархічно в усьому світі. Главою католицької церкви є Папа Римський - єпископ Римський, який виступає як найвищий авторитет у всіх питаннях управління та моральності. Згідно з католицькою вірою, Ісус Христос призначив перших єпископів, які, в свою чергу, призначили своїх наступників за принципом "Апостольської спадщини".

Католицька церква була офіційно створена в 1054 році після так званої «великої розколки» або «схизми Схід-Захід». Однак, навіть до офіційного розмежування католицизму та східного православ’я, християнська церква вже відчувала внутрішньополітичні, богословські та культурні розбіжності. Основна відмінність католицизму від східного православ'я полягає в тому, що східні церкви не визнають авторитет папи римського.

Подібність між християнством та католицизмом

Хоча християнство та католицизм розділилися на дві різні церкви - коли католицька церква вважає себе попередньою конфесією, незалежною церквою - між цими двома є різні подібності.

  • Обидва засновані на житті та вченні Ісуса Христа;
  • Обидва є монотеїстичними релігіями і вірять у трійцю;
  • Обидва вірять, що людство успадкувало «первородний гріх» Адама і його потрібно врятувати;
  • Обидва вірять, що Ісус Христос прийшов на землю, страждав, помер і воскрес, щоб врятувати людство;
  • Обидва вірять у таїнства;
  • Обидва вірять, що місце проведення Христа було пророкувано у Старому Завіті;
  • Свята Біблія - ​​священна книга обох релігій;
  • Обидва вірять у 10 заповідей [1];
  • Обидві вважають, що Діва Марія - мати Ісуса Христа;
  • Обидва є широко поширеними у західному світі; і
  • Обидва вірять у існування Пекла, Неба та Чистилища після смерті.

Оскільки католицизм є найбільшою конфесією християнської церкви, обидві часто асоціюються, а іноді і два терміни замінюються. Однак бути католиком означає бути християнином, але бути християнином не означає бути католиком.

Яка різниця між християнством та католицизмом?

Порівнювати католицизм і християнство може бути проблематично, оскільки християнство складається з різних конфесій (хоча основні з них - католицизм, православ'я та протестантизм). Таким чином, коли ми говоримо про християнство, ми маємо на увазі найрізноманітніші вірування та конфесії, які мають різні культурні, політичні та моральні перспективи. Основні відмінності між ними:

  1. Ієрархія: Католицька Церква визнає Папу Римського найвищим моральним та релігійним авторитетом. І навпаки, інші християнські релігії не приймають ієрархічний характер католицького світу;
  2. Целібат: Католицька церква має найсуворіші правила щодо целібату священиків та єпископів. Насправді всі священики, диякони, єпископи та архієпископи не можуть одружитися і не можуть мати сексуальні стосунки. Крім того, священиками можуть стати лише чоловіки, тоді як жінки можуть бути частиною релігійного апарату, лише якщо вони стануть монахинями. У цьому плані протестанти та православні церкви є більш ліберальними, а деякі церкви навіть дозволяють жінкам ставати пасторами;
  3. Вірування: Католики вважають, що церква - це єдиний шлях до Ісуса і вічного спасіння, тоді як християни можуть мати різні тлумачення Біблії, а можуть і не можуть ходити до церкви;
  4. Витоки: раннє християнство сягає першого століття нашої ери; вона виникла як єврейська секта, але швидко розширилася по всій Римській імперії. Історія християнства згадується в Діях Нового Завіту. І навпаки, історія католицизму пов’язана з апостолом Петром - який вважається батьком католицької церкви та духовним предстоятелем усіх пап. Однак католицька церква офіційно існувала після великого розколу 1054 року; і
  5. Використання священних образів: у католицькому слові статуї та малюнки широко використовуються для зображення Ісуса Христа, Марії, Святого Духа та святих. Священні образи менш помітні в православній та протестантській конфесіях.

Християнство проти католицизму

Католицизм і християнство дуже схожі. Однак деякі ключові відмінності заважають нам обмінюватися двома термінами. Виходячи з розбіжностей, розглянутих у попередньому розділі, інші відмінні риси аналізуються в таблиці нижче.

Християнство Католицизм
Духовенство та Папа Римський Протестанти повністю відкидають владу Папи Римського, тоді як православні вважають його першим серед рівних. Вони обидва відкидають його верховенство та непогрішність. Папа є моральним і духовним авторитетом католицької церкви. Він є спадкоємцем святого Петра і він непогрішний.
Місце походження Християнство зародилося в римській провінції Юдея - до якої сьогодні входять Ізраїль, Палестина та Ліван. Посилання на християнство сягають першого століття нашої ери. Католицизм зародився в римській провінції Юдея і його коріння пов'язані з апостолами - зокрема святим Петром.
Законодавство Законодавство християнського світу змінюється залежно від різних конфесій. Католицький світ регулюється папською владою, канонічним правом та єпархіальним правом.
Сповідь Протестанти вважають за краще визнати свої гріхи безпосередньо Богові, тоді як інші конфесії (тобто англіканці) вважають, що священики служать заступниками між людьми і Богом. Католики сповідують свої гріхи священику, який, у свою чергу, вимагає від них молитви чи здійснення благодійних дій, щоб викрити свої гріхи.
Мову Оригінальними мовами християнства були арамейська, іврит та грецька. Оригінальними мовами католицизму були грецька та латинська. На сьогоднішній день частини Меси можуть бути латинською мовою.
Поклоніння Марії та святим Більшість протестантів молиться безпосередньо до Бога, тоді як інші конфесії (православ'я) дозволяють і заохочують поклоніння Марії та святим. Католики вважають, що Святі та Марія можуть діяти як заступники між людьми та Богом.

Висновок

Християнство - найбільша монотеїстична релігія у світі. Він заснований на житті та вченні Ісуса Христа, і він вважає, що людство - яке успадкувало «первородний гріх» Адама - потрібно врятувати. Втілення, смерть і воскресіння Ісуса (Сина Божого) - це шлях до порятунку, і всі християни поклоняються трійці (Отцю, Сину і Святому Духу), а також Марії - Діві матері Ісуса Христа - і святих . Незважаючи на те, що в усьому світі є понад 2 мільярди послідовників, християнство розділено на кілька конфесій - протестантизм, православ'я та католицизм - основні.

Різні конфесії мають дещо різні переконання і організовані по-різному. Наприклад, католицька церква визнає Папу римським найвищим релігійним і моральним авторитетом і вважає його спадкоємцем святого Петра. І навпаки, протестанти відкидають ієрархічний характер католицького світу і не вірять у папську владу, тоді як православні вважають Папу римським першим серед рівних. Поки внутрішні дебати з політичних, культурних та духовних питань тривали протягом багатьох років, католицька церква відокремилась від інших християнських конфесій під час Великої схизми 1054 р. З тих пір католицька церква стала найбільшою християнською конфесією (понад 1 мільярд послідовників у всьому світі) і вважає себе окремою, незалежною, передконфесійною церквою. Основна відмінність католицизму від усіх інших християнських конфесій стосується ролі та авторитету Папи Римського. Крім того, протестантизм, католицизм та православ'я мають різні вірування щодо целібату священиків, священства жінок та використання священних образів.