Різниця між релігієзнавством та теологією

Релігієзнавство проти теології

Будучи двома тісно пов'язаними між собою науковими дисциплінами, теологію та релігієзнавство легко плутати одне з одним, оскільки обидва мають щось спільне щодо Бога. Але якщо ви уважно розглядаєте сферу конкретного предмета, до якого торкаються ці два поля, то ви зрозумієте, що різниця набагато велика.

Релігійні дослідження стосуються різних релігійних вірувань, інститутів і навіть поведінки, пов'язаних з релігійністю. Це дисципліна, яка охоплює багато культур, що дозволяє їй мати міжкультурний погляд на релігію. Він навіть систематично пояснює релігію та підкреслює різноманітні релігійні точки зору, беручи до уваги її численні історії в історії.

Теологія, навпаки, відрізняється тим, що в основному вивчає Бога або божество. Для багатьох людей це може бути навіть більш упередженим полем порівняно з релігійними дослідженнями, які намагаються зрозуміти різні релігійні вірування та поведінку, крім єдиного, конкретного релігійного погляду. Причина цього полягає в тому, що богослов'я має більше уваги до протестантського та римо-католицького секторів, а не до релігієзнавства, що охоплює всі можливі світові релігії. Таким чином, релігієзнавство також працює разом з іншими сферами, такими як соціологія, антропологія, філософія, історія релігії та психологія.

Історично кажучи, релігієзнавство народилося в 19 столітті. Це час, коли процвітав аналіз релігійних книг не лише Священної Біблії, але й буддійських, індуїстських та інших текстів. Це було відомо багатьма іншими альтернативними іменами, як-от; Історія релігії, наука про релігію та порівняльна релігія.

Сьогодні у багатьох університетах та навчальних закладах є кафедри богослов’я та релігієзнавства. Але кожне поле має інший підхід, який застосовують серед своїх учнів. Щодо теології, всі очікуються, що студенти мають певну віру в них, незалежно від того, наскільки вона велика чи мала. Однак студенти теології насправді не є тими, хто регулярно відвідує церкву. Швидше, це ті, у кого є уста, щоб запитати щось про Бога. Це дуже відрізняється при вивченні релігієзнавства, тому що від учнів не очікується початкова вимога мати певну ступінь віри.

Підсумок:

1.Теологія - це більш упереджена дисципліна, оскільки вона зосереджується на вивченні Бога і більше зосереджується на протестантській та римо-католицькій релігійних сферах..
2. Релігієзнавство має більше масштабів, оскільки воно аналізує різні світові релігії.
3. Теологія вимагає від своїх учнів певної міри віри, тоді як релігієзнавство не вимагає від його учнів, щоб забезпечити успіх у вивченні дисципліни.
4. Теологія також може академічно досліджувати віру та релігію людини, але це передбачає поглиблення її духовності.