Відмінності між євреями та зороастрийцями

Євреї та зороастрийці поділяють низку вірувань та особливостей; настільки, що деяким людям важко розмежувати це двоє. Незважаючи на ці подібності, є кілька дуже важливих факторів, які роблять їх двома різними. Для початку євреї слідують релігії, відомій як іудаїзм, тоді як релігія зороастрийців - зороастризм.

Засновником зороастризму став Зороастер (Zarathustra Haechataspa), який жив з 660 по 583 рр. До н.е. в районі, який зараз є частиною західного Ірану, хоча деякі заявляють, що його батьківщиною є сьогоднішній Азербайджан. Засновниками іудаїзму є Авраам, Мойсей, Ісаак та Яків. Відповідно до найнадійніших джерел, іудаїзм зародився в Леванті, тоді як зороастризм в Персії (сучасний Іран).

Поняття божества - це ще одна основа, на якій дві релігії різні. Євреї вірять в одного Бога, а також слідують вченню та традиціям своїх пророків і равин. Зороастрийці, з іншого боку, вірять в одного доброго Бога, який, за їх словами, веде в космічному бою зі своїм колегою, злим Богом. Вони також називають його Мудрим Богом. Крім цієї концепції, їхня віра в Бога також має деякі важливі відмінності. Тоді як зороастрийці просто вірять в одного Бога, євреї йдуть на крок далі у вірі в одного Бога, який є Істинним Творцем; він переступає життя і смерть і завжди існував і завжди буде існувати.

Що стосується молитов та практик, євреї моляться 3 рази на день із додатковою молитвою у Шабат та у свята. До їхніх молитов належать Шакаріт вранці, Мінча опівдні, а потім Арвіт у нічний час. Додаткова молитва Шабату - Мусаф. Зороастрийці досить відмінні у своїх релігійних практиках; вони поклоняються вогню. Тому їх іноді називають «вогнеборцями». Щодо молитов, вони моляться 5 разів на день. Місце поклоніння євреям називають синагогою. Їх священним місцем є західна стіна храму, розташована в Єрусалимі. Зороастрийці моляться в пожежних храмах, які в перській мові відомі як Дар-е-Мехр.

Використання статуй та творів мистецтва є загальним для обох релігій. Зороастризм дозволяє (і це завжди дозволяло) - це кілька малюнків пророка Зороастра, а також символічні зображення їхнього Бога (Ахура Мазда). Однак в іудаїзмі останнім часом дозволені статуї та малюнки; у стародавні часи їх забороняли, як вважалося ідолопоклонство. Є статуї людей, яких можна знайти, але не як релігійні ікони.

Кожна релігія має свою мету та причину для того, щоб бути відправленими у цей світ. Для євреїв - це святкувати життя і виконувати Завіт, який вони мають з Богом. Вони вірять у добрі справи, виправляють світ, люблять Бога всім серцем і пропагують міцну соціальну справедливість та етику. Зороастрийці також мають подібні життєві цілі, намагаючись здобути і потім культивувати божественні ознаки, йдучи по праведній стежці, намагаючись піднести себе в гармонії з Богом і доклавши всіх зусиль, щоб слухати провідний голос Бога всередині себе.

Дуже важлива відмінність, яку неможливо оминути, - це Свята книга чи Писання. Танах (єврейська Біблія) також називається Торою - це те, що євреї слідують, тоді як зороастрийці слідують за Зенд Авестою.
Крім того, зороастрийці вірять у вічне життя або на Небі, або в Пеклі. Їхні єврейські колеги по-різному вірять, деякі групи вірять у перевтілення, тоді як інші вірять у єднання з Богом після смерті.

Підсумок відмінностей, виражених у балах

  1. Послідовники зороастризму - зороастрийці; Послідовники іудаїзму - євреї
  2. Засновник; Ісаак, Мойсей, Яків та Авраам за іудаїзм; Зороастр для зороастризму
  3. Місце походження; Іудаїзм-Левант; Зороастризм-Персія (Іран)
  4. Зороастрийці вірять в одного Мудрого Бога, який веде постійну битву з іншим злим Богом; Євреї вірять в одного Бога, пророків, раввінів; Бог є Істинним Творцем, завжди існував і завжди буде існувати
  5. Молитви; Євреї моляться тричі на день; Зороастрийці моляться п’ять разів на день; поклоніться вогню
  6. Євреї моляться в синагогах, зороастрийці моляться у вогневих храмах
  7. Статуї та твори мистецтва, спільні для обох релігій, але не були дозволені в давнину в іудаїзмі; зображення релігійних ікон досі не допускається
  8. Мета життя; робити добро і пропагувати етику для євреїв; вони, а також докладаючи зусиль, щоб слухати голос Бога всередині власного «я» для зороастрийців
  9. Писання - євреї-Тори, зороастрийці - Зенд Авеста
  10. Євреї мають різні вірування щодо життя після смерті; перевтілення, об'єднання з Богом тощо; Зороастрийці вірять у концепцію Неба і Пекла